Monitoring rendszerek és távszabályozás

Monitoring rendszerek és távszabályozás katódos védelmi rendszereken

A KKSz Kft. a katódos védelmi monitoring és távszabályozó rendszerek területén a legtapasztaltabb cégek közé sorolható Magyarországon. Bár társaságunk nem gyárt ilyen berendezéseket, a rendszerek tervezésénél és karbantartásánál az első pillanatoktól jelen volt, és meghatározó szerepét a mai napig betölti.

A katódos védelmi rendszerek távfelügyeleti egységei távvezetékek nyomvonalán találhatók a szabadban. Fő feladatuk mérések végzése, a mért eredmények feldolgozása és továbbítása a központ felé. Az adatgyűjtés mellett a berendezések távszabályzó funkciót is betöltenek. A központi rendszeren vagy mobil telefonon keresztül az egyes katódállomások paraméterei állíthatók, változtathatók a mérések beállításai is. A katódállomások összehangoltan is vezérelhetők.

A rendszer több szintű jogosultságkezeléssel működik. Pontosan behatárolható, hogy melyik felhasználó, milyen adatokhoz férhet hozzá, vagy milyen paramétereket módosíthat.

Tervezés

Szakembereinknek kiemelkedő szerepe volt az FGSz Zrt-nél (akkor még MOL Földgázszállítás) jelenleg is működő távfelügyeleti rendszer kialakításában. A KKSz Kft. nevéhez fűződik a tervezés folyamata: részt vettünk a koncepció kialakításától a tesztüzemeltetésig a projekt minden fázisában. 2012-2013 években részt vettünk a Szlovák Tranzit Gázvezeték és a MOL Logisztika távfelügyeleti rendszerének tervezésében is.

Karbantartás

Hosszabb távú szerződések keretében 2003. óta tartjuk karban az FGSz Zrt. távfelügyeleti rendszerét, végzünk szerelési és kivitelezési feladatokat. 2010-ben a H-Bridge Kft. és az FGSz Zrt. szakértőivel közös fejlesztési projektet végeztünk annak érdekében, hogy egy rugalmasan elérhető és használható távfelügyeleti rendszert hozzunk létre.

Üzemeltetés

Az újonnan fejlesztett rendszer, illetve a hozzá kialakított, új alapokra épülő kezelőfelület lehetővé teszi, hogy akár külsős szakemberek is monitorozzák a rendszert. A rendszer e rugalmas tulajdonságát kihasználva tudjuk vállalni a távfelügyelettel felszerelt rendszerek monitorozását, felügyeletét. Szakembereink elemzik a rendszer biztosította adatokat, és szükség esetén értesítik az üzemeltető kapcsolattartóját, vagy megteszik a szükséges lépéseket.

Egyéb felhasználási területek

A katódos védelmi rendszereken működő távfelügyeleti egységek extrém körülmények közt üzemelnek. Kommunikációs rendszerük lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bárhol képesek kapcsolatba lépni a központtal, GPS alapú órájuk miatt pontos időzítés szerint működhetnek, összehangoltan is szabályozhatók. Gyakorlatilag bárhol bevethetők, ahol hosszabb időn keresztül kell rendszeres méréseket folytatni, fontos, hogy az adatok biztonságban érjenek el a feldolgozó központba.

A távfelügyeleti rendszer működéséről itt olvashat bővebben.